WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN: HET TWEEDE KIND IS HET MEEST IRRITANT

By Posted on 5 188.5K views

Mocht jij weleens van je oudere broer of zus te horen hebben gekregen dat je om door de plee te trekken bent, dan kan hij of zij best wel eens gelijk hebben gehad. Het eerste kind uit het gezin schijnt dus een parel te zijn in vergelijking met de andere nakomelingen. En dat zit dus zo.

Economist Joseph Doyle heeft tienduizenden kinderen bestudeerd om er achter te komen of de ‘gezinspositie’ enig effect had en hierdoor de één bijvoorbeeld meer of juist minder in de problemen zou komen. Hij heeft informatie gebruikt van de eerste twee kinderen binnen een gezin (met dezelfde ouders, tweelingen uitgesloten) en richtte zich enkel op de gezinnen met een jongen als tweede kind (omdat jongens vaker in de problemen komen dan meisjes).

Dit onderzoek wees uit dat het tweede kind 20 tot 40% meer kans heeft om in de problemen te komen dan zijn oudere broer of zus. Deze kans bleek groter wanneer de gezinsindeling bestond uit twee jongens. Met een grote zus in het gezin neemt deze kans weer wat af. En eigenlijk hoef ik natuurlijk niet uit te leggen hoe dat precies zit, wij vrouwen maken nou eenmaal iets vaker wijzere besluiten dan mannen dat doen (en dat staat eigenlijk los van heel dit onderwerp).

Enfin, voornamelijk ligt het natuurlijk aan de opvoeding, als deze echt bagger is, zal dit voor het complete gezin niet geheel positief uitpakken. Wat dus wel zo is, eerstgeborene krijgen meestal alle aandacht van hun ouders, terwijl het tweede kind meer aan zijn eigen lot wordt overgelaten. En dat zie je dan weer duidelijk terug in hun gedrag.

XOXO
signature

Share this article

5 Comments
 • jozef de tweede
  18 mei, 2022

  wat een bullshit!!

 • Lieve Verlé
  20 mei, 2022

  IK BEN OOK EEN
  TWEEDE KIND INEEN GEZIN, EN HEB MIJ ALTIJD ACHTERUITGEZET VOOR DE 2J OUDERE ZUS. DAT HEEFT EEN INVLOED GEHAD OP MIJN VERDERE LEVEN

 • Peter
  26 mei, 2022

  Die reclame tussendoor is er om geen derde kind te krijgen?

 • amy
  31 mei, 2022

  Ik ben een eerstgeborene maar mijn zusje kreeg meer aandacht, mocht meer dan ik, dus voor mij geldt de stelling niet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *