WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN: EEN KATER NA JE 30E KAN ZOMAAR 4 DAGEN DUREN

By Posted on 2 11.9K views


Intenste hoofdpijn waar geen paracetamol tegenop kan, zwetende handpalmen en duizelingen als je opstaat. Dat zijn ongeveer wel de signalen van het feit dat je een goede kater te pakken hebt. En na je 30e schijnt het dus nog alleen maar erger te worden, want dan schijn je al helemaal het gevoel te hebben dat je elk moment het leven kan laten.

Dan kunnen katers maar liefst vier(!) dagen duren, stellen experts. Je lichaam herstelt namelijk steeds minder goed van al die alcohol, een 20-jarige is er dus een stuk sneller vanaf dan een 30 plusser. Ook neemt met de jaren de nierfunctie af, gaat de lever trager werken (waardoor alcohol minder snel wordt afgebroken) en neemt je spiermassa af en je vetgehalte juist toe. En daarbij komt dan ook nog eens: hoe meer vet je hebt, hoe langzamer alcohol wordt afgebroken. Al met al informatie waar we dus niet heel blij van worden.Dit maakt ons dus met het jaar gevoeliger voor een behoorlijke kater, lekker veelbelovend vooruitzicht dus. Naast de enorme koppijn kun je je ook nog dagenlang labiel en emotioneel voelen, en dat punt is wel pijnlijk herkenbaar.

Ook je hormonen staan hier niet helemaal los van. De Australische diëtiste Kate Save zegt dat je hormoonspiegel ervoor zorgt dat je na je 30e je tot wel 4 dagen brak kunt voelen, met name omdat je ook een stuk slechter slaapt dan normaal. Ook speelt mee dat je lichaam de hoeveelheid drank niet meer gewend is. Als 20-jarige deden we natuurlijk niet anders dan zuipen, toen waren 2 dagen achter elkaar zuipen nog heel gewoon. Op je 30e moet je eerst een week herstellen wil je niet over je huig gaan als je alleen al wijn ruikt, en daarnaast heb je dan wel andere dingen te doen dan continu dronken in de kroeg te staan. En om alles nog ellendiger te maken dan het al is, de katers zijn met geen mogelijkheid tegen te gaan. Wel kan je natuurlijk tijdens het drinken af een toe een glas water nemen, het bij één soort drank houden, shotjes vermijden (deze zijn echt killing), en alvast 2 paracetamols nemen voor je gaat slapen (maar dan moet je dan ook maar nog net de capaciteit hebben om daar aan te denken).

Wij wensen alle 30 plussers heel veel sterke.

XOXO
signature

Share this article

2 Comments
  • Tor
    23 april, 2022

    Nooit last van. 36j nu…

  • Jesse
    24 april, 2022

    Valt allemaal reuze mee, 34, lever en maag van staal. Deal nog steeds met alsof ik 25 ben.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *