BEWEZEN: SARCASTISCHE MENSEN ZIJN BOVENGEMIDDELD INTELLIGENT

By Posted on 0 25.7K views

Sarcasme komt in vele vormen, maten en gradaties: vriendelijk, iets minder vriendelijk, spottend, soms ronduit kwetsend, grappig en soms minder grappig. En dan is het achteraf altijd ook nog maar afwachten of de sarcastische grap of opmerking in goede aarde valt.

Wist je dat sarcasme ooit bekend stond als ‘de hoogste vorm van intelligentie’? Geen gelul, onderzoekers van zowel Harvard als Columbia University – niet de minsten – bevestigen dat sarcastische mensen inderdaad bovengemiddeld intelligent(er) en creatiever zijn. En dit is waarom:

1. Sarcasme is goed doordacht

Een sarcastische grap vereist meer denkwerk dan een ‘gewone’ grap. Voor een niet-sarcastische (simpele) grap of opmerking hoeft je brein niet de acrobatiek uit te halen die het moet uitvoeren om die extra laag toe te voegen. En juist die extra laag is wat een opmerking sarcastisch maakt. Weet je hoe moeilijk het is (vlot) een grap te maken die zowel humoristisch, ironisch en een tikkeltje cryptisch is? Juist ja, niet heel makkelijk.

2. Sarcastische mensen hebben een creatiever brein

Sarcasme is van alle correlaties van het brein voor de wetenschap de meest fascinerende. Het blijkt dat mensen die in staat zijn om zowel zelf sarcastische opmerkingen te maken en sarcasme van anderen kunnen begrijpen, maar liefst drie keer creatiever zijn dan mensen die dat niet kunnen. Sarcasme kan onze gedachten compleet nieuwe out-of-the-box terreinen laten betreden, fascinerend.

3. Sarcastische mensen kunnen abstract denken

En laat dat abstract denken nou net ook zo’n vaardigheid zijn die vooral intelligente beheersen.


XOXO
signature

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *