8 SIGNALEN DAT JE EEN RELATIE HEBT MET EEN NARCIST

By Posted on 0 7.6K views

Vaak wordt pas na een breuk duidelijk met wie je in werkelijkheid al die tijd bent samen geweest. Pas vanaf het moment dat je van die roze wolk bent geschopt, ga je ineens dingen inzien. Ineens begrijp je waarom hij er niet was, júist als je hem nodig had, waarom hij altijd in welke situatie dan ook, het slachtoffer was. Waarom hij de fout altijd bij een ander zocht en niet in de spiegel kon kijken. Waarom hij jou wanneer hij de mogelijkheid zag, een schuldgevoel aanpraatte. En vooral, altijd maar met zichzelf of zijn eigenbelang bezig was. Als je deze dingen herkent, ben je waarschijnlijk, zonder te weten, jullie gehele relatie door hem gemanipuleerd en heb je al die tijd je leven gedeeld met een narcist. Ben je nou nog wel in een relatie waarbij je narcisme vermoedt, lees dan alsjeblieft verder.

Om deze vermoedens te bevestigen (of te ontkrachten), of je nou nog een relatie met hem hebt of niet, hebben wij een lijst gemaakt waaruit blijkt dat je een relatie hebt of had met een narcist.

  1. Narcisten praten opvallend veel over zichzelf en zijn erg status-gericht, hun eigen status staat dan ook te alle tijde voorop en zijn altijd opzoek naar bevestiging van hun eigen succes. Ze zijn veel meer bezig met imago-doelen (zichzelf) in plaats van compassie-doelen (anderen), willen graag overal de beste in zijn en zijn voortdurend opzoek naar aandacht, op welke manier dan ook. Ze hebben onverzadigde behoefte aan waardering, macht en bewondering en zijn in een relatie vooral op zichzelf en hun eigen behoeftes gefocust.
  2. Narcisten hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie. De schuld ligt altijd bij iemand anders en weten anderen heel sluw een schuldgevoel aan te praten. Door dat ze altijd maar het slachtoffer rol aannemen en jou met je rug tegen de muur te zetten, manipuleren ze je zonder dat je het doorhebt.
  3. Narcisten laten een spoor van emotionele schade na. Een relatie (in welke zin dan ook) met een narcist heeft vaak geen goede afloop. Een narcist kan jou zo onzeker en onbelangrijk laten voelen, dat je zelfs na de relatie hier nog tijden last van kan hebben. Narcisten hebben ook veel exen, vrienden en familie die zij door hun eigen gedrag niet meer zien.
  4. Narcisten hebben grote fantasieën over succes en zijn dan ook bereid om ten koste van anderen succes te bereiken. Alles. Draait. Om. Hun. Succes.
  5. Narcisten tonen weinig emoties en kunnen maar moeilijk een manier vinden om hier mee om te gaan, ze doen de raarste dingen om maar niet met gevoelens hoeven te dealen. Ook haken ze liever af wanneer iemand iets emotioneels meemaakt, ze nemen dus liever afstand i.p.v. je te steunen. Daarnaast geven ze andere weinig waardering, mede omdat ze zichzelf daarmee naar beneden zouden kunnen halen. En dat terwijl ze juist wel weer onredelijke verwachtingen van jou hebben.
  6. Narcisten zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder zich daarbij af te vragen of de ander dat eigenlijk wel wil. Het gaat vooral om wat voor hun uitkomt, de rest moet ik zich vaak voegen. Communiceren en overleggen komt dus niet veel voor of gaat met moeite.
  7. Narcisten zien liefde als een spel (game-playing love), ze spelen met de gevoelens van de ander, bijvoorbeeld door ze aan te trekken en af te stoten of door ze in het ongewisse te laten. Zolang zij maar de controle hebben. Zodra ze je wel kwijtraken omdat je moeilijk met zijn gedrag kan omgaan, komt weer het narcistische naar boven en weet hij geen manier te vinden om hier mee om te gaan, moet je nagaan de schuld bij zichzelf te zoeken.
  8. Narcisten zullen zelf nooit hun eigen gedrag inzien en zullen hier dan ook nooit in willen of kunnen veranderen. Het liegen, manipuleren, verdraaien, het egoïsme, en het niet nakomen van beloftes (en nog heel wat punten), zullen dus nooit verdwijnen.

Mocht deze lijst dus enigszins herkenbaar zijn (alle of bijna alle punten), dan moet je jezelf de vraag stellen of het gezond is om deze persoon in je leven te houden. Een relatie waar je je ongewenst, onzeker en geminacht voelt waarbij je continu op je tenen moet lopen, is niet zoals het hoort. Je bent beter af zonder een narcist aan je zij, geloof mij.

XOXO
signature

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *