PANIEK: DE WIJN DREIGT OP TE RAKEN

Ik maak me niet gauw druk, maar nu, nu is er dus echt wel even paniek in de tent. Het schijnt allemaal veel serieuzer te zijn dan je denkt, er is namelijk zó weinig regen gevallen, dat de wijn nog amper bijgevuld kan worden en dus dreigt op te raken. Geen clickbait dus dit.

Het veranderende klimaat, de strenge vorst in de lente en de extreme hitte in de zomer hebben voor in Zuid-Europa voor de laagste wijnproductie in tijden gezorgd (in een halve eeuw om even precies te zijn). Italië zou 23 procent minder wijn produceren, Frankrijk 19 procent, en de productie in Spanje gaat er 15 procent op achteruit. En laat dit nou net de 3 landen zijn waar de beste kwaliteit wijn vandaan komt.


Dat alles komt dit jaar neer op een wereldwijde daling van zo ongeveer 246 miljoen hectoliter wijn, als we de Internationale Organisatie van Wijn (OIV) in Parijs moeten geloven. En in één hectoliter zitten 133 flessen wijn, dus reken maar uit. Gelukkig zijn er genoeg anderen landen dat wijn produceren, maar Europees wijn dreigt toch echt op te raken. Inslaan dus.

XOXO
signature

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *