4 WETENSCHAPPELIJKE REDENEN OM ELKE DAG WIJN TE DRINKEN

By Posted on 0 5.5K views

Het schijnt dat een glas rode wijn het leven kan verlengen. Een wijntje (en dan het liefst rood), met mate, schijnt dus goed te zijn tegen overgewicht, daarnaast schijnt het ook goed te zijn voor het hart, de lever en het cholesterol. De rode wijn mag dan dus ook best vloeien zo de gehele week door en daar zijn 4 wetenschappelijk (én verantwoorde redenen) voor.

1. Wijn helpt bij het verbranden van vet.

Het drinken van een glas rode wijn helpt bij het verbranden van vet, zo concludeerde een studie van onderzoekers aan de Canadese Universty of Alberta. Dit heeft alles te maken met resveratrol, een van nature voorkomende stof (die in de schil zit van rode druiven) die (net zoals sporten) zorgt voor een gezonde hartfunctie en het ontwikkelen van spierkracht. Een glas rode wijn als vervanging van een uur sporten? Hoofdonderzoeker Jason Dyck ziet dat glas wijn vooral als een oplossing voor mensen die it willen zijn, maar die (om welke reden dan ook (lees: luiheid)) niet kunnen (lees: willen) sporten.

2. Wijn zorgt voor een betere bloedsomloop.

De Britse hoogleraar Roger Corder schreef enkele jaren terug het boek The Wine Diet. Hij vroeg zich af waarom in bergdorpen op Sardinië en in het Franse departement Gers zoveel gezonde mensen op leeftijd wonen. ‘Een mens is zo oud als zijn bloedvaten’, zegt Corder, ‘en bepaalde wijnen houden die vaten beter in conditie dan anderen.’ Het gaat dan vooral om rode wijnen die een hoog gehalte van de stof procyanidin bevatten. De stof kan vet creërende stoffen ontwapenen en de binnenwand van bloedvaten beschermen. Mensen die gematigd wijn drinken, tussen 250 en 450 ml per dag van wijnen met een hoog gehalte procyanidin, hebben volgens Corder minder kans op hart- en vaatziekten. Nou Corder, daar sluiten wij ons volledig bij aan.

3. Wijn heet positief effect bij diabetes-2.

Een recent Israëlische onderzoek wijst erop hoe een gematigde inname van rode wijn ook een positief effect kan hebben bij diabetes-2 patiënten. Diabetes-2 zou sowieso minder voorkomen onder gematigde rodewijndrinkers, en bovendien helpen om het cholesterol-gehalte te managen en de kans op hart- en vaatziekten te verlagen.

De onderzoekers van de Negev-Soroka Medical Center van de Ben-Gurion Universiteit keken zowel naar het mogelijk gunstige effect van rode als witte wijn. De 224 participanten die aan het onderzoek meededen, waren mannen en vrouwen tussen de 40 en 75 jaar oud. Ze dronken normaal gesproken geen alcohol en de ziekte diabetes-2 was bij hen goed onder controle. De participanten, onderverdeeld in groepen, volgden twee jaar lang een mediterraan dieet en dronken bij het diner 150 ml rode wijn, dan wel witte wijn of mineraalwater.

Na twee jaar bleek de wijn een goed effect te hebben. Zo hadden de wijndrinkers minder kans op cardiometabole aandoeningen dan de mineraalwaterdrinkers. En de rodewijndrinkers bleken ook een lager cholesterolgehalte te hebben dan degenen die witte wijn bij hun avondmaal hadden gedronken.

4. De muscadine-druif zorgt voor een betere lever.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een recente studie van Oregan State University wijst erop dat het drinken van rode wijn ook goed zou zijn in de strijd tegen obesitas. De wijn moet dan wel gemaakt zijn van donkerrood gekleurde druiven zoals Muscadine druiven. Het gaat namelijk om de natuurlijke stoffen die in de druif worden gevonden, zoals ellaginezuur. ‘Maar let op, het gaat hier nu niet om een mirakel van gewichtsverlies’, zegt hoofdonderzoeker Neil Shay. Het nuttigen van de druiven in wijn of sap verbetert niet zozeer je lichaamsgewicht, maar wel boost de verbranding van vet, vooral in de lever. De stoffen kunnen dan ook de leverfunctie bij te dikke mensen verbeteren.

XOXO
signature

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *