BEWEZEN: VRIJGEZELLEN LEVEN GELUKKIGER ÉN LANGER

Als wij vrouwen een aantal jaar (lees: 3 maanden) vrijgezel zijn, roepen we meteen dat we eindigen als een of andere oude vrijster. Voor ons gevoel zullen we nooit meer iemand vinden en zien we ons al helemaal zitten, met 12 katten in de wijnkelder.  Maar toch blijkt uit onderzoek dat vrijgezellen juist langer en gelukkiger leven. Toch nog licht aan het einde van de verdomde lange kut tunnel.

Single versus getrouwd
Alleen zijn en blijven wil eigenlijk niemand, maar volgens professor Bella DePaula hoeven we ons eigenlijk helemaal geen zorgen te maken. Volgens haar is het concept ‘huwelijk’ een mythe, iets waar ik mij toch lichtelijk bij aansluit. Single zijn is volgens haar de sleutel tot een langer, gelukkiger en gezonder leven, ook dat klinkt niet heel gek in de oren. Bella dook met haar neus 800 verschillende academische onderzoeken in die allemaal het effect van het huwelijk en single leven bestudeerden.

En in de resultaten kwam naar voren dat singles een socialer leven schijnen te hebben, meer zelfvertrouwen hebben en meer persoonlijk groeien dan mensen die getrouwd zijn. Klinkt op zich niet heel onlogisch. Hoewel de vrijgezellen vrouwen worden gezien als vrouwen die zichzelf in slaap huilen met wijn en chocola, zijn het toch de getrouwden mensen die zich afzonderen, in plaats van de vrijgezellen.

Een gelukkig leven
Ook de stereotypering dat vrijgezellen alleen om zichzelf geven, ontkracht Bella met haar analyse. Volgens haar geven singles erg om andere mensen en doen zij ook veel voor anderen dan mensen in een relatie/huwelijk dat dan. (Al zijn er natuurlijk uitzonderingen, aghum). Vrijgezellen zijn niet (altijd) alleen omdat ze niemand kunnen vinden, het aantal vrijgezellen neemt juist toe omdat mensen juist vrijgezel willen zijn. Volgens Bella hebben singles zo het idee dat ze hun leven op de beste manier kunnen leven. En ook ik denk zo, de tijd dat ik heb spendeer ik liever met mijn vriendinnen of Netflix en niet met mijn schoonmoeder op een verjaardag van een of andere vage kennis waar de wijn niet te zuipen is. Of heet dat bindingsangst? Enfin, met haar bevindingen wil Bella graag duidelijk maken dat trouwen niet het meest belangrijke is in het leven. En zo is het maar net.
XOXO
signature

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *