PIJPEN IS KANKERVERWEKKEND

Wat? Ja echt. Als wij Michelle Rietbergen moeten geloven is het hebben van orale sex kankerverwekkend. Niet alleen pijpen, maar ook likken is dus kankerverwekkend. Uit onderzoeken blijkt dat keelkanker steeds vaker wordt veroorzaakt door orale sex. Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaanpapillomavirus (HPV) is de laatste 20 jaar gestegen van 5% naar 30%, heftige shit dus.

Door orale sex te hebben kan humaan papillomavirus (HPV), het virus dat keelkanker veroorzaakt, heel eenvoudig worden overgedragen. Het percentage van deze vorm van keelkanker is in de laatste jaren dus verzesvoudigd. Wijffies met veel orale sexpartners moeten extra oppassen: veel wisselende partners zou een groot risico met zich meebrengen. En 4x per dag je poes wassen met een schuurspons heeft geen nut, een virus is en blijft een virus.

SEX MET EEN CONDOOM
Betekent dit dan het einde van orale sex? Nee. Sex met een condoom, verkleint de kans op een besmetting met HPV, ookal neemt het de kans niet weg. Een andere optie is inenting. Het virus dat de keelkanker veroorzaakt, HPV, is namelijk ook de boosdoener bij baarmoederhalskanker. Elk meisje van 13 ontvangt een uitnodiging van de GGD om een inenting te halen tegen HPV.

BAARMOEDERHALSKANKER
?In totaal zijn er meer dan 80 verschillende type HPV en 15 daarvan kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Maar wees niet direct bang: je lichaam vecht zelf ook tegen het virus. Het afweersysteem van het lichaam ruimt het virus bijna altijd zelf op,  dit kan één jaar tot anderhalf jaar duren. Maar soms is het zo dat het lichaam het virus niet (helemaal) kan opruimen en het virus dan langzaam aan de lichaamscellen veranderd. Bij een klein aantal personen kan er op die manier keelkanker of baarmoederhalskanker ontstaan. Al duurt het meestal heel lang voor kanker ontstaat, zo’n 10 tot 15 jaar.

WAT KUN JE ZELF DOEN?
?Van het virus zelf merk je vaak helemaal niets. En zoals we eerder al zeiden is je afweersysteem vaak sterk genoeg om het virus zelf op te ruimen. Mocht er toch iets niet goed zitten, dan zijn dit de meeste voorkomende symptomen:

– bloedingen tijdens of vlak na sex
– bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als uje al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
– bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
– ongewone afscheiding uit je vagina

Maak je je zorgen of wil je meer informatie? Ga dan naar rivm.nl, soaaids.nl of neem contact op met je huisarts.

XOXO
signature

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *